Kövess a Le Facebookon!

Kövess a Le Facebook-on!

Hirdetés

Lumière fivérek

Lumière fivérek
Watch videos at Vodpod and more of my videos

Friss topikok

  • szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Zidane frank? Milyen frank név az, hogy zinedine? Valami afrikai bevándorló migráns ükunokája leh... (2018.07.15. 15:30) Kis múltidézés
  • pimpalini: @G_Norton: Úgy gondolom, hogy ez a francia csapat zsoldoscsapat. Bennün - tisztelet a kivételnek... (2012.07.02. 10:09) Jobb is
  • szanalmas: Erről a francia csapatról egy dolog fog eszembe jutni az Eb után, hogy semmi nem jut eszembe erről... (2012.06.24. 11:18) Spanyol-francia beharang
  • G_Norton: @beebeer: Az nekem mindegy, hogy vétlen volt-e, vagy sem, ha kapura menő lövésnél akadályozom a la... (2012.06.21. 14:29) Kakashere-pörkölt svéd módra
  • G_Norton: @pimpalini: Most is használták a széleket (Ribery és Ben Arfa nagyon csúnyán lehagyták a védőket),... (2012.06.19. 23:20) Hozni a kötelezőt

Címkék

1 (1) 2011 (1) 2012 (15) 2014 (2) abidal (9) alázás (3) albánia (3) alou diarra (1) anelka (3) anglia (5) arfa (1) barátságos (11) belgium (1) ben (1) benzema (8) ben arfa (4) blanc (30) blaquart (1) bonmot (4) bosznia (8) botrány (3) brazilia (4) bukás (4) canal plus (1) carrasso (1) chile (2) chirac (1) costa rica (1) coubertin (1) csapat (4) csk (2) dal (2) david trezeguet (2) debuchy (2) diaby (1) domenech (29) dtn (1) dugarry (1) duverne (1) eb (11) ecuador (1) edzés (4) edzőmeccs (5) előjáték (12) escalettes (3) evra (7) fehéroroszország (7) felhívás (1) filo (23) fitneszradar (1) fitnesztőzsde (3) flamini (2) fontaine (1) futballminősítő intézet (1) giroud (1) gomis (1) gonalons (1) gourcuff (2) henry (3) hidalgo (1) hírek (22) hogyismondjak (5) horvátország (3) houllier (2) jubileum (1) just (1) keret (2) koscielny (1) kultura (1) kvíz (1) lama (1) lemondás (2) lengyelország (1) léquipe (1) le graet (1) lfp (1) lievremont (1) ligue (1) lista (15) luxemburg (6) malouda (4) marseillaise (1) martin (2) mathieu (1) médiapart (2) megérkezés (8) menez (1) messi (1) mexes (3) mitterand (1) múltidéző (1) naptár (1) nasri (4) németország (3) nene (1) norvégia (2) onesta (2) pénz (4) petit (1) raymond domenech (3) remy (2) revü (14) ribery (1) ribéry (8) románia (5) ruffier (1) sagna (2) sajtáj (7) sarkozy (1) selejtező (11) sevcsenko (1) sorsolás (1) spanyolország (1) statisztika (1) svédország (2) szégyen (1) szeminárium (2) szexbotrány (1) taktika (3) teaser (1) the huffington post (1) thierry henry (3) thuram (1) torres (1) toulalan (1) trezeguet (1) tunézia (2) ukrajna (4) uru fra (19) usa (3) valentin (1) varane (1) vb (2) védelem (1) vereség (2) versenynaptár (2) vieira (1) világranglista (1) zidane (7) Címkefelhő

"A csapat váza megvan" - interjú Laurent Blanc-nal

2012.04.18. 06:00 - mistinguett

Címkék: blanc

Tegnap reggel jelent meg a Le Parisien című napilapban egy interjú Laurent Blanc-nal. Alant a fordítása. (Kivéve az utolsó néhény kérdést, melyek a hétvégi elnökválasztás apropóján elsősorban a politikáról és a pénzről szólnak.)

Mutathatja-e a francia válogatott az EB-n (június 8. - július 1.) azt a vonzó arcát, amit február 29-én Németországban?
Laurent Blanc: Erre törekszünk. A brémai meccs biztató volt. Reméljük, sikerül hasonló, vagy akár ugyanilyen teljesítményt nyújtani a felkészülési meccseken, majd a tornán.

2010 nyara óta azért hullámvasútra emlékeztető formában játszanak a kékek. Ön hogyan magyarázza ezt?
Nincs benne semmi meglepő. A csapat most épül, sok új játékosunk van. Meg régiek is. A teljesítményünk nem egyenletes. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb formát mutassunk, több időt kellene együtt dolgoznunk. A válogatottnak nem adatik meg ez a luxus.

Miért van az, hogy más válogatottak, mint Spanyolország, Németország vagy Hollandia biztosabban hozzák az eredményeket?
Ez mélyreható munka eredménye. Spanyolországról ne is beszéljünk. Gyakorlatilag két klubcsapat adja az alapembereit. A hollandoknál a jelenlegi generáció három vagy négy éve együtt dolgozik, ugyanazzal a szövetségi kapitánnyal. A németeknél szintén. Az ilyen munka nyilván meghozza a gyümölcseit. Nem védekezésképp mondjuk.

Mikor ér véget ez az építkezés?
Amint lehet. Remélem. A csapat váza megvan. Egy általánosabban elfogadott filozófia is.

Brémában a kezdőrúgásnál hét olyan játékos is pályán volt, akik nem voltak ott Knysnában. Mit jelent ez?
Hogy alakulnak a választásaink. Ez azt bizonyítja, hogy megjelentek fiatal játékosok, akik képesek a válogatottban is ugyanazt a teljesítményt produkálni, amit hetente a klubjukban. Debuchy ennek a tökéletes példája.

Büszke-e arra, hogy sikerült ennyire megújítani a csapatot?
Igen, ez a szerepem. A legnehezebb az volt, hogy úgy kellett regenerálódni, hogy közben a kvalifikációhoz szükséges szintet is tartani tudjuk. Nem mondhattuk, hogy most építkezünk, újítunk, az eredményeink pedig a kutyát sem érdeklik. A legfontosabb szempont végig a kvalifikáció volt.

Mikor összeválogatja a csapatot, szempont-e, hogy a kiválasztott játékosok ne a Dél-Afrikában szerepelt csapatból kerüljenek ki?
Nem Knysnán keresztül nézem a világot. Tudom, mi történt. El is ítéltem. De azt is mondtam, hogy nem vagyok radikális. Nyitott vagyok, nem korlátolt.

Beszélt-e Gourcuff-fel és Ribéryvel, hogy kiderüljön, mi is történt közöttük?
Behívtam őket. És ha a szóban forgó játékosok kijelentik ön előtt, hogy nincs semmi gond, hogy sohasem verekedtek, ön hisz nekik, vagy nem? Én hiszek.

Tehát az EB-n az a cél, ahogy nemrég mondta, hogy nyerjünk legalább egy meccset?
Ez amolyan csipkelődés volt részemről. Szeretnénk túljutni a csoportkörön. Más kérdés, hogy nem szabad áltatni magunk. Kevés játékos volt ott a 2006-os VB-n, mikor eufóriában játszottunk. Akik ezután érkeztek, egyetlen meccset sem nyertek tornán. Két évvel Knysna után, az EB esélyt jelent számukra.

Esélyt?
Igen, mert megadatott nekik a lehetőség, hogy ők kezdjenek el megírni valamit. Felépíteni egy dolgot. Két év rövid idő. A motiváció megvan. Hogy ilyen hamar megadatott ez az esély, már eleve szép lehetőség. Azért is meg kell ragadni, hogy újra szorosabbra fűzzük a viszonyt a francia közönséggel.

Lehetnénk az EB Zambiája [Zambia volt az Afrikai Nemzetek Kupájának meglepetés-győztese]?
Lehetnénk. Mi az EB sajátossága? Három hetes torna, ahol csúcsformában illik játszani. A vezéregyéniségeknek, nevezetesen. De ennél is fontosabb, hogy a csapat jó szellemben álljon fel. A játékosvezetés a csapatsportokban elsődleges szempont. Kezelni kell egyesek egóját, akik játszanak, azokét is, akik nem játszanak, azokét is. Vagyis ügyelni kell az emberek kiválasztásánál.

Eddig akadt-e problémája ezen a fronton?
Soha. Ezen múlik, hogy sikerül-e összehozni egy jó közösséget, és aztán esetleg egy jó csapatot is.

De 2000 óta minden játékos mindig ugyanazt mondja, ugyanazt a csodálatos, összeforrt csapatot magasztalja…
Ez kommunikáció. De ami minket illet, ha volna gond, elmondanám, és tudni lehetne róla, de egyelőre - leszámítva néhány megoldandó feladatot 25 gazemberrel - minden rendben van.

Van-e valami, ami jobban foglalkoztatja, mint címeket nyerni a francia válogatottal?

Nem, ez a maximum. Az eredményért csinálom ezt a munkát. Ez vonz benne. Játékosként teljesen bele voltam zúgva a válogatottba. Edzőként nyilván más a felállás. Nagyobb rálátásunk van a dolgokra. Ha ilyenkor még erősebb a vonzódás, mint játékosként, az szükségképp romboló hatású lesz.

Nem lehet, hogy túl hamar lett a válogatott szövetségi kapitánya?
Nem döntheti el az ember, hogy hány évesen szeretné a francia válogatottat edzeni. Beképzelt lennék, ha ilyet mondanék. Még arra is volt esély, hogy hamarabb kinevezzenek (2004-ben). Különböző okokból nem így történt. Másodjára igent mondtam, mert nem voltam biztos benne, hogy harmadszor is felkérnek. Az életemnek abban a szakaszában jött a lehetőség, amikor ez azt is jelentette, hogy lesz időm édesapámra (aki betegség után 2011 júniusában hunyt el [a szerk.]). Ez nagyon személyes ügy.

Ritkán látni önt a lelátókon. Hogyan dolgozik?
A fizikai felkészítőmnek minden adata megvan egy fájlban 4-5 játékosról. Minden héten frissíti az adatokat. Ami engem illet, van egy programom az iPadomon, ami lehetővé teszi, hogy az összes meccset lássam.

Konkrétan hogy történik ez?
Ha Izland összes meccsére van szükségem, megvan. BL-héten 10-15 meccset nézek meg. Egyébként nem szabad elfelejtenem, venni kell még egy tévét, mert csak egy van otthon. Szerencsére a feleségem nem nagyon szeret tévézni, inkább olvas. Szombatonként néha 14 órakor kezdem a meccsnézést, és éjfélkor fejezem be, a spanyol bajnokival. Ugyanaznap ott lehetek az Emirates-ben, Manchesterben, a Parc des Princes-ben. Ha személyesen mennék el, csak egy mérkőzést látnék.

Amikor megkezdte a szerződését, egy mentális felkészítő ember segítségét kérte a játékosok profiljának meghatározásában. Miért?
Hiszek ebben. Ha az ember nagyon-nagyon magas szintet akar elérni, néha pszichikai akadályokat kell leküzdenie. Ezektől a szavaktól, hogy mentális, pszichológiai, sokan megijednek, de ha segít a személyes és szakmai életben, hát hajrá, csináljuk! Az elkövetkezendő tíz évben ez a munka fogja meghatározni a csapatsportok alakulását.

Meglehet, Franck Ribérynek, aki leblokkol, mikor a kékekkel vagy Franciaországban játszik, nem ártana meg…
Ez érthetetlen. Nagyon jól játszik a klubjában, és nem tud teljesíteni a válogatottban. Valami megbénítja, ez biztos. Ha figyelembe vesszük, milyen kvalitású játékosról van szó, megéri türelmesnek lenni. Egy bizonyos pontig. Erőltetjük, bízunk benne, sokat segítünk neki. De másoknak is szüksége volna erre. Nem csak Francknak.

Ön szerint Didier Deschamps lesz szövetségi kapitány egyszer?
Igen.

A kékeké?
Csak annyit mondtam, szövetségi kapitány (nevet). Ugyanúgy áll a dolgokhoz, mint én. A legmélyebb bensőjében van ez a munka, és a győzelemért csinálja.

Mikor látja, miken kell keresztülmennie Deschamps-nak a Marseille-jel, biztosan örül, hogy ön szövetségi kapitány. Mégiscsak nyugisabb munka...
Aki úgy áll hozzá ehhez a munkához, mint Didier és én, annak nagyon nehéz hosszú időt eltölteni ugyanannál a klubnál. Egyszerűen arról van szó, hogy a mi hozzáállásunkkal nem feltétlen vagyunk jó építkezők. Négy-öt éven keresztül építeni egy csapatot, ez soha nem illett a temperamentumomhoz. Én azt sem tudom, mit csinálok a jövő szezonban…

Aláír az Interhez vagy a Chelsea-hez?
(Mosolyog.) Mindig örül az ember, ha nagy klubok elsimerik a munkáját. A célom most az EB. Teljes egészében ez a torna foglalkoztat. De, és ezt most nem fenyegetésből mondom, hanem mert így gondolom: sokszor hallom, hogy a főnök dönti el, hogy meghosszabítja-e egy játékos vagy edző szerződését. Én is így gondolom, de ne feledjük, hogy az alkalmazottnak is van választása.

Szóval előfordulhat, hogy máshová ír alá az EB előtt vagy alatt?
Igen. Szándékom szerint folytatom a munkát a válogatottal. Nem gondoltam meg magam. De a helyzet az, hogy a szerződésem nincs meghosszabbítva. És nem az a fajta fickó vagy edző vagyok, aki majd szépen bekopogtat. Ez részemről világos.

Minek a hatására dönthetne úgy, hogy elszerződik egy klubhoz?
Ha a szövetséggel nem jutunk dűlőre, és közben kapok egy különleges ajánlatot. Ha így adódna, könnyen lehet, hogy elmennék az adott klubhoz. De erről egyelőre nincs szó.

Noël Le Graët tavaly szeptemberben, mielőtt a kékek kvalifikálták magukat, négy éves hosszabbítást ajánlott, a 2016-os EB-ig. Miért utasította vissza?
Mert nem értem el a céljaimat. Számomra fontosak a célok.

Bosszankodik most emiatt?
Nem.

Nem meglepő, hogy ma ugyanez az elnök nem ragaszkodik annyira a szerződése meghosszabbításához?
Én is hasonlóan meglepőnek találom ezt, mint ön.

Mit tanácsolna a majdani utódjának?
Hogy döntse el, hogyan akarja működtetni a csapatot, és ne hallgasson senkire. Másképp hetente, naponta, percenként meggondolja majd magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://allezlafrance.blog.hu/api/trackback/id/tr164456779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slovkowski 2012.04.18. 23:42:45

Srácok! Az EB-re a népsport is rákészül. Még nem körvonalazódott pontosan, mert új blogmotor lesz hamarosan. Könnyen lehet, h úgy mint 2 éve az indexen, itt is minden válogatottnak külön blogja lesz. Mit szóltok ehhez? Szerintem nem lenne hülyeség rástartolnotok erre a helyre (is). Ott könnyebben szem előtt lenne szvsz. Gondolok itt az nso-s kreclire. Ezzel nem azt mondom, h a mostani url-t hagyjátok el, hanem az eb idejére a megírt posztokat ide is és oda is töltsétek fel. Gondoltam szólok.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.04.19. 00:03:03

@slovkowski: Hú, az már durva médiabirodalom lenne... :)


süti beállítások módosítása