Kövess a Le Facebookon!

Kövess a Le Facebook-on!

Hirdetés

Lumière fivérek

Lumière fivérek
Watch videos at Vodpod and more of my videos

Friss topikok

  • szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Zidane frank? Milyen frank név az, hogy zinedine? Valami afrikai bevándorló migráns ükunokája leh... (2018.07.15. 15:30) Kis múltidézés
  • pimpalini: @G_Norton: Úgy gondolom, hogy ez a francia csapat zsoldoscsapat. Bennün - tisztelet a kivételnek... (2012.07.02. 10:09) Jobb is
  • szanalmas: Erről a francia csapatról egy dolog fog eszembe jutni az Eb után, hogy semmi nem jut eszembe erről... (2012.06.24. 11:18) Spanyol-francia beharang
  • G_Norton: @beebeer: Az nekem mindegy, hogy vétlen volt-e, vagy sem, ha kapura menő lövésnél akadályozom a la... (2012.06.21. 14:29) Kakashere-pörkölt svéd módra
  • G_Norton: @pimpalini: Most is használták a széleket (Ribery és Ben Arfa nagyon csúnyán lehagyták a védőket),... (2012.06.19. 23:20) Hozni a kötelezőt

Címkék

1 (1) 2011 (1) 2012 (15) 2014 (2) abidal (9) alázás (3) albánia (3) alou diarra (1) anelka (3) anglia (5) arfa (1) barátságos (11) belgium (1) ben (1) benzema (8) ben arfa (4) blanc (30) blaquart (1) bonmot (4) bosznia (8) botrány (3) brazilia (4) bukás (4) canal plus (1) carrasso (1) chile (2) chirac (1) costa rica (1) coubertin (1) csapat (4) csk (2) dal (2) david trezeguet (2) debuchy (2) diaby (1) domenech (29) dtn (1) dugarry (1) duverne (1) eb (11) ecuador (1) edzés (4) edzőmeccs (5) előjáték (12) escalettes (3) evra (7) fehéroroszország (7) felhívás (1) filo (23) fitneszradar (1) fitnesztőzsde (3) flamini (2) fontaine (1) futballminősítő intézet (1) giroud (1) gomis (1) gonalons (1) gourcuff (2) henry (3) hidalgo (1) hírek (22) hogyismondjak (5) horvátország (3) houllier (2) jubileum (1) just (1) keret (2) koscielny (1) kultura (1) kvíz (1) lama (1) lemondás (2) lengyelország (1) léquipe (1) le graet (1) lfp (1) lievremont (1) ligue (1) lista (15) luxemburg (6) malouda (4) marseillaise (1) martin (2) mathieu (1) médiapart (2) megérkezés (8) menez (1) messi (1) mexes (3) mitterand (1) múltidéző (1) naptár (1) nasri (4) németország (3) nene (1) norvégia (2) onesta (2) pénz (4) petit (1) raymond domenech (3) remy (2) revü (14) ribery (1) ribéry (8) románia (5) ruffier (1) sagna (2) sajtáj (7) sarkozy (1) selejtező (11) sevcsenko (1) sorsolás (1) spanyolország (1) statisztika (1) svédország (2) szégyen (1) szeminárium (2) szexbotrány (1) taktika (3) teaser (1) the huffington post (1) thierry henry (3) thuram (1) torres (1) toulalan (1) trezeguet (1) tunézia (2) ukrajna (4) uru fra (19) usa (3) valentin (1) varane (1) vb (2) védelem (1) vereség (2) versenynaptár (2) vieira (1) világranglista (1) zidane (7) Címkefelhő

Adieu 2011

2011.12.26. 06:00 - mistinguett

Címkék: filo 2011

Szokás ilyenkor, december végén visszatekinteni az elmúlt évre, és felidézni a legemlékezetesebb pillanatokat. Vihogni a bénákon, kilistázni a rekordokat, ünnepelni a dicső pillanatokat. Lévén sportblog volnánk vagy mi, akár illendő is lehetne most iderittyenteni valami ilyesmit a francia labdarúgó válogatottal kapcsolatban.

Csakhogy, ha alaposan végiggondoljuk, 2011-ben nem történt olyan nagyon sok minden a kékeknél. Ami történt, azt meg úgyis megírtuk. Mélyelemezni persze bármikor tudunk, ha a szükség úgy hozza, de most talán nem hozza úgy. Mi lenne, gondoltuk, ha inkább kitekintenénk kissé, és összeválogatnánk néhány momentumot és gondolatot a francia sporttal kapcsolatban, focin kívülről. Következzék tehát egy abszolút szubjektív és önkényes összeállítás a 2011-ben a francia sport háza táján történtekből.

Kezdjük talán azzal, hogy labdajátékos csapatsportok tekintetében nem rosszak a franciák az utóbbi időben. Mindenek felett áll természetesen a férfi kézilabda-válogatott, amely körülbelül úgy emelkedik ki a világ amúgy nagyon kemény, és egyre keményebb mezőnyéből, mint mondjuk a Barcelona a futballban. A csapat szinte minden egyes posztján a világ egyik legjobbja játszik, a csapatösszhang pedig elképesztő. Idén is megnyerték a VB-t, ezzel történelmet írtak: 2008 óta minden évben megnyerték a legrangosabb világversenyt. 2008-ban ugye az Olimpiát, a 2009-es VB-döntőben Zágrábban verték a bombaformában játszó horvátokat, akiket tavaly az EB-döntőben is négy góllal múltak fölül. Idén pedig, miután az elődöntőben három góllal legyőzték a házigazda svédeket, 8000 ellendrukker előtt hozták a döntőt is, a dánok ellen. Nincs mese, ez a csapat a világ valaha volt egyik legjobbja, ha a franciák által csak a "Les Experts" néven emlegetett válogatott valami elképesztő módon 2012-ben még az olimpiai címet is megvédené, egészen biztosan ők lennének a sportág történetének etalonjai.

Ehhez képest a női kézilabda-válogatott szürkécske mostanság. Noha a csapategység megvan, a játékosok nem tartoznak a világ legjobbjai közé. Ennek ellenére idén VB-ezüstöt nyertek, méghozzá úgy, hogy a címvédő oroszokat és a jóval erősebbnek gondolt dánokat is kiejtették a döntőbe vezető úton. Csapatsportok tekintetében egyébként ezüst-évnek is hívhatnánk 2011-et, hiszen - szintén meglepetésre - a férfi kosárcsapat is ezüstig jutott az Európa-Bajnokságon, a rugbysek pedig némi szerencsével, itt-ott botladozva jutottak VB-döntőig, ahol viszont abszolút egyenrangú ellenfélként maradtak alul a házigazda All Blacks ellen.

Három ezüst és egy arany, ez talán nem olyan rossz teljesítmény egy évre. Pláne, ha hozzávesszük - essék szó fociról mégis - a női futballválogatottat, akik igazán meggyőző és szimpatikus játékkal jutottak be a VB-elődöntőbe, és maradtak alul a sportág nagymenőinek számító amerikaiakkal szemben.

Idén a férfi kézilabdán kívük volt még egy sport, ahol arattak a franciák: a cselgáncs. Igaz, 2011-ben hazai pályán játszottak VB-t, de így is nagy teljesítménynek számít az 5 arany, mellyel az éremtábla második helyén végeztek, csak egy arannyal maradva el a... na kitől? a japánoktól, természetesen. Mindamellett tavaly is a franciák végeztek a második helyen, igaz, akkor csak 2 arannyal. Ha valakit ki kell emelni a csapatból, akkor az mindenképp Lucie Décosse, egyrészt mert 2010-ben egy, idén két (egyéni és csapat) arannyal gazdagodott miközben hetedszer nyerte a párizsi Grand Slam tornát, és az EB-n is érmes lett, másrészt pedig azért, mert őellene veszítette el a tokiói VB-döntőt szegény Mészáros Anett.

De vissza a világsportokhoz. Van itt egy jelenség ugyanis, ami mellett egyszerűen nem lehet elmenni. Két dolog lehetséges. Vagy arról van szó, hogy a franciák mindig mindent máshogy akarnak csinálni, vagy arról, hogy annyit hergelték őket a néger futballválogatottjukkal, műkorcsolyázóikkal és teniszezőikkel, hogy azt mondták elég, és titokban aláírtak egy szerződést Serge Dassault-val, hogy építsen egy robotot, aki a megtévesztésig hasonlít egy fiatal, francia és fehér (röviden FFF) emberre, és olyan sportágban tűnhet ki, amiben elvileg csak feketék tudnak érvényesülni. Talán így keletkezett az a Christophe Lemaître (a neve is annyira gyanúsan tipikus francia, hogy képtelenek vagyunk elhinni, hogy ő igazi), aki idén fedett pályás EB-n 60 méteren, valamint a VB-n 200-on bronzot nyert. És minden valószínűség szerint még fejlődni fog, hiszen csak 21 éves. A teljesen valószínűtlenül mozgó, és a sportfiziológia mai állása szerint sprintfutásra alkalmatlan testfelépítésű Lemaître, már amennyiben elhisszük, hogy nem a francia mérnökök építette gép, ékes példája annak, hogy Franciaországban még a fehérek is vihetik valamire néha.

Alpesi sízésben is esemény volt idén, 41 éves szünet után nyert francia ember, nevezetesen Jean-Baptiste Grange VB-t óriás műlesiklásban.

Persze Loeb is nyert megint, nyolcadszor, Laure Manaudou pedig bejelentette, hogy visszatér, de most már fogjuk rövidre, tegyük csak ide 2011 Legdurvább Francia Sporteseményének videóját, bárminemű kommentár nélkül, a képek magukért beszélnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://allezlafrance.blog.hu/api/trackback/id/tr253495570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slovkowski 2011.12.26. 18:12:16

Köszönet az egész éves igényes munkátokért! Posztokban gazdag új évet kívánok!


süti beállítások módosítása