Kövess a Le Facebookon!

Kövess a Le Facebook-on!

Hirdetés

Lumière fivérek

Lumière fivérek
Watch videos at Vodpod and more of my videos

Friss topikok

  • szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Zidane frank? Milyen frank név az, hogy zinedine? Valami afrikai bevándorló migráns ükunokája leh... (2018.07.15. 15:30) Kis múltidézés
  • pimpalini: @G_Norton: Úgy gondolom, hogy ez a francia csapat zsoldoscsapat. Bennün - tisztelet a kivételnek... (2012.07.02. 10:09) Jobb is
  • szanalmas: Erről a francia csapatról egy dolog fog eszembe jutni az Eb után, hogy semmi nem jut eszembe erről... (2012.06.24. 11:18) Spanyol-francia beharang
  • G_Norton: @beebeer: Az nekem mindegy, hogy vétlen volt-e, vagy sem, ha kapura menő lövésnél akadályozom a la... (2012.06.21. 14:29) Kakashere-pörkölt svéd módra
  • G_Norton: @pimpalini: Most is használták a széleket (Ribery és Ben Arfa nagyon csúnyán lehagyták a védőket),... (2012.06.19. 23:20) Hozni a kötelezőt

Címkék

Kis múltidézés

2012.06.08. 18:08 - G_Norton

Címkék: zidane blanc múltidéző david trezeguet domenech

Néhány perce megkezdődött a már 4 éve várt, egy hónapos népünnepély, a focieb. Gondoltam, hogy a régmúltból származó franciák iránti szimpátiámat újra felidézem, avagy miért is annyira szerethető ez a válogatott.

Szóval nekem ez még a franciaországi világbajnokságon kezdődött, bár zsenge koromnál fogva a színes mezekre jobban emlékszem, mint a konkrét eseményekre. Szóval nekem egyedül az elődöntő, és a döntő maradt meg, előbbinél Thuram két gólja, részben azért is, mert egész életében sem azelőtt, sem utána nem talált a hálóba (na meg a gondolkozós gólöröme, az király volt). A döntőben természetesen Zidane, az akkor még nem is olyan nagyonkopasz frank félisten varázsolt, élmény volt nézni, azóta sem értem, hogy a brazilokkal mi a frász történhetett, mert közük sem volt a meccshez.

Az Euro 2000 gondolom nem csak szerintem volt minden idők legjobb tornája, a kanapén ugrálva néztem végig az összes találkozót. A holland-belga rendezőpáros nagyon fasza meccseket rittyentett elénk, volt néhány instant klasszikus, király meccsek voltak. Már a csoportkörben előjött egy holland-francia, egy fantasztikus jugoszláv-spanyol (3-4, te jó ég), nem beszélve az egyenes kieséses körben a francia-spanyol drámáról, a holland úthengerről, vagy a torna legviccesebb "zsák a foltját"-helyzetről, amikor Totti és Hagi megtalálták egymást...

Persze Zidane, az én top10-es listám egyik örökös tagja itt is nagyobb hókuszpókuszokat nyomott le, mint Gandalf a balrog ellen, nagyobb császár volt a portugálok ellen, mint a két Napóleon valaha is (persze kellett ehhez Xavier kezezése is). A döntőben az általam ekkor már utált olaszok (rohadt nagy mákkal mentek tovább a hollandok ellen) Delvecchio révén megszerezték a vezetést, aztán a második félidő végén? derekán? beállt Wiltord, akit sosem kedveltem, de akkorát kiabáltam, amikor csak sikerült betalálnia az utolsó pillanatban, éles szögből, ezzel ő lett a nap egyik hőse.

 

Aztán jött Trezeguet (kinek nevét akkor csak fonetikusan bírtam kimondani, és a nyüzügének tűnő frank lovag egy iszonyat szép gólt ragasztott félig hátralépve a lasztiért. És arra emlékeznek a polgártársak, amikor sikerült szétszedniük a kupát, aztán nem sikerült visszacsavarozni?

 

Szóval nagy győzelem volt, nem vitás. De jött 2002, és a nagy bukás. Beteg voltam akkor, ezért nem kellett a suliban rohadnom, de lázasan nézni a francia-szenegáli meccset egyenlő volt a rémálommal: egy teljesen szétesett, rosszul működő válogatott játszott, simán ki is kaptak az afrikaiaktól, majd a csoportból is könnyebben zúgtak ki, mint a hasmenés. A 2004-es eb-re azért befigyelt az angolok elleni 2-1, Zidane megint varázsolt, és a Zátony lakóit alaposan megalázva pöccintett két gólt az utolsó percekben, na így kell elverni egy riválist. Aztán jött a görög átok, ők is beszoptak egy jobboldalról jövő beadást, amiből Hariszteasz gólt fejelt.

A 2006-os, németországi vb elég felemásan kezdődött, mert hihetetlenül rossz játékkal, de csak sikerült továbbvergődniük a csoportból, aztán Zidane megmutatta, hogy öreg kopasz nem vén kopasz, és kvázi megint egymaga elverte a brazilokat, többet izzadt, mint más egész életében, de megcsinálta. A döntőben pedig jól játszottak, de hiába, jött az olasz mák, de ha Zidane fejese csak centikkel megy arrébb, akkor abból gól lett volna. Mindez a híres fejes előtt alig egy perccel.

Viszont a 2008-as eb után úgy kellett volna Domenechet kirúgni, mint macskát szarni, lelketlenül, rosszul játszó csapat volt a francia, Zidane-t be kellett volna vinni az öltözőbe egy jót üvöltözni, hátha azzal felrázták volna őket. A 2010-es vb csaknem ugyanez, csak még a balhés arcok (Evrával együtt, ofkorsz) kipattintottak egy kis balhét, Domenech arca pedig még a dél-afrikaiak elleni meccs félidejében is valami olyasféle érthetetlen nyugalmat sugárzott, tisztára a Száz nap uccsó napja ugrott be róla, biztosan Napóleon is így szemlélte a waterloo-i csatateret. Cissé feje különben mindent vitt.

Azóta eltelt már 2 év, egy teljesen megújult, fiatalos, lendületes csapat van itt, aminek élén a szimpatikus, és nagy kedvenc Laurent Blanc áll - érzésem szerint Franciaország lesz a sötét ló.

A bejegyzés trackback címe:

https://allezlafrance.blog.hu/api/trackback/id/tr164574097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.06.09. 07:43:26

Szerintem is. Én német-francia döntőt tippelek.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.07.15. 15:30:50

Zidane frank? Milyen frank név az, hogy zinedine? Valami afrikai bevándorló migráns ükunokája lehet. Vagy esetleg a gyarmatokról szalajtották. Annyi köze van a frankokhoz, mint neked vagy nekem vazze.


süti beállítások módosítása