Kövess a Le Facebookon!

Kövess a Le Facebook-on!

Hirdetés

Lumière fivérek

Lumière fivérek
Watch videos at Vodpod and more of my videos

Friss topikok

  • szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Zidane frank? Milyen frank név az, hogy zinedine? Valami afrikai bevándorló migráns ükunokája leh... (2018.07.15. 15:30) Kis múltidézés
  • pimpalini: @G_Norton: Úgy gondolom, hogy ez a francia csapat zsoldoscsapat. Bennün - tisztelet a kivételnek... (2012.07.02. 10:09) Jobb is
  • szanalmas: Erről a francia csapatról egy dolog fog eszembe jutni az Eb után, hogy semmi nem jut eszembe erről... (2012.06.24. 11:18) Spanyol-francia beharang
  • G_Norton: @beebeer: Az nekem mindegy, hogy vétlen volt-e, vagy sem, ha kapura menő lövésnél akadályozom a la... (2012.06.21. 14:29) Kakashere-pörkölt svéd módra
  • G_Norton: @pimpalini: Most is használták a széleket (Ribery és Ben Arfa nagyon csúnyán lehagyták a védőket),... (2012.06.19. 23:20) Hozni a kötelezőt

Címkék

1 (1) 2011 (1) 2012 (15) 2014 (2) abidal (9) alázás (3) albánia (3) alou diarra (1) anelka (3) anglia (5) arfa (1) barátságos (11) belgium (1) ben (1) benzema (8) ben arfa (4) blanc (30) blaquart (1) bonmot (4) bosznia (8) botrány (3) brazilia (4) bukás (4) canal plus (1) carrasso (1) chile (2) chirac (1) costa rica (1) coubertin (1) csapat (4) csk (2) dal (2) david trezeguet (2) debuchy (2) diaby (1) domenech (29) dtn (1) dugarry (1) duverne (1) eb (11) ecuador (1) edzés (4) edzőmeccs (5) előjáték (12) escalettes (3) evra (7) fehéroroszország (7) felhívás (1) filo (23) fitneszradar (1) fitnesztőzsde (3) flamini (2) fontaine (1) futballminősítő intézet (1) giroud (1) gomis (1) gonalons (1) gourcuff (2) henry (3) hidalgo (1) hírek (22) hogyismondjak (5) horvátország (3) houllier (2) jubileum (1) just (1) keret (2) koscielny (1) kultura (1) kvíz (1) lama (1) lemondás (2) lengyelország (1) léquipe (1) le graet (1) lfp (1) lievremont (1) ligue (1) lista (15) luxemburg (6) malouda (4) marseillaise (1) martin (2) mathieu (1) médiapart (2) megérkezés (8) menez (1) messi (1) mexes (3) mitterand (1) múltidéző (1) naptár (1) nasri (4) németország (3) nene (1) norvégia (2) onesta (2) pénz (4) petit (1) raymond domenech (3) remy (2) revü (14) ribery (1) ribéry (8) románia (5) ruffier (1) sagna (2) sajtáj (7) sarkozy (1) selejtező (11) sevcsenko (1) sorsolás (1) spanyolország (1) statisztika (1) svédország (2) szégyen (1) szeminárium (2) szexbotrány (1) taktika (3) teaser (1) the huffington post (1) thierry henry (3) thuram (1) torres (1) toulalan (1) trezeguet (1) tunézia (2) ukrajna (4) uru fra (19) usa (3) valentin (1) varane (1) vb (2) védelem (1) vereség (2) versenynaptár (2) vieira (1) világranglista (1) zidane (7) Címkefelhő

Onion á la francaise (II.rész)

2010.08.13. 20:35 - Integető hajbókoló lufiember

Kicsit hosszabban folytatva kívül büdös, belül omlós hagymás pillanatképünket, foglalkozunk még pár nyilatkozat erejéig a legfrissebbekkel, majd tekintetünket a szebb jövő felé fordítjuk. 

"(...)Bosszút állnak ifjon gyönge lányon" - Marseille-i önkéntesek indulója
 
Az idő megszépíti az emlékeket - tartja a közhely, miközben a francia labdarúgásban mintha nem érvényesülne ez a szájról szájra terjedő axióma. Hogy az idő kereke miért forog másképp, arra itt van két jómadár nyilatkozata, melyek között saccra 5 nap telt el.
 
Anelka: "Domenech megutáltatta velem a focit".
 
Érdemben ennyit nyilatkozott. Najó, még annyit, hogy ha a Bohócot Laurent Blanc-nak hívták volna, biztosan nem kellene magyarázkodnia.
 
Evra: "Miért hárulna kizárólag ránk a felelősség?"
 
Mint ismert, Evrára leginkább Lilian na-várjál-ezt-a-második-gólt-hogy-is-rúgtam-be Thuram acsarkodik, aki még a VB ideje alatt olyat talált nyilakozni, hogy ha rajta múlna, Evráról örökre letépné a válogatotti rangjelzést. Evra szerint Tutu bemocskolta a nevét és attól még, hogy rabszolgaság témájú könyveket cipel a hóna alatt és intellektusi mivoltát szemüveg hordásával toldja meg, még nem lesz egy Malcolm X. (Nem vicc, tényleg ezt nyilatkozta). "Meglep, hogy felelősségre vonnak, mert azt gondoltam mindenki túl akar lenni a fájdalmon. A jövőre kell gondolni". Talleyrand meg ezeket hallván forog a sírjában. Jöjjön politikus csemeténk szájából még két kulisszatitok, ezzel letudva a Blikk-formátumot.
 
"A francia-mexikó meccs félidejében Domenech 10 percig nem szólalt meg, majd hirtelen dühödten szólt Anelkához: <Kurvaélet, mondom maradj ék-csatár, csak szakadj le kicsit!>. Ekkor Anelka válaszolt, de nem azt, ami a L'Equipe címlapján jelent meg. Boghossian és a többi kerettag követelték, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot, amit Nico a coach és a játékosok előtt meg is tett, de megtagadta, hogy a médián keresztül bármit is mondjon, mert be akarta perelni az újságot.”
 
"A bojkottot már előtte nap elterveztük. Az edző tudta, hogy valami készül. Egy játékos megmondta neki, hogy hányingere lett a focitól (Mikulás hangon kérdem, na vajon ki volt? - a szerk.). Az edző megpróbált lebeszélni minket. A buszon megkérdeztem minden csapattársam, hogy le akar-e szállni. Senki nem válaszolt. Domenech azt akarta olvassuk fel a nyilatkozatot, én pedig tűzbe nyúltam volna a csapatért. De mikor felálltam, kikapta a kezemből és úgy döntött felolvassa ő maga.”
 
"Vétkesek közt cinkos, aki néma" - Babits Mihály
 
Törökgábori szemüveggel figyelve ami itt kívül zajlik, megkockáztatható az a kijelentés hogy a francia nemzet egyik lakmuszpapírja, a labdarúgás jelenlegi állapotát látva komoly értékválságot él át. Az állóvize úgy Zizou fejese után (nem Taffarel-nek, hanem a digó ellen) közvetlenül kezdett poshadni, a kikapcsolt víztisztító maga volt a Bohóc (kedvem lenne Jokernek hívni körmönfont anarchikus tettei miatt, de ő Rajmunddal ellentétben jó fej, így inkább legyen a neve Szemöldök), majd a buszos banda bedobott sziklája kavarta fel a szart, a hullámok mindmáig úgy csapkodnak, hogy minden szereplőt beterít. Blanc öröksége mérhetetlenül jelentős. Nemcsak egy sportkudarcot kell felejthetővé értelmeznie, mert az "új lapot nyitunk" vokabuláris ide még kevés - egyszerűen új köteléket kell teremtsen válogatott és ch'tis kisfiú, Battiston-fan és Champs-Élysées között. A módszerek már körvonalazódnak, de van itt egy aprócska malőr: Président nincs egyedül.
 
"Konvergenciát érzek az Erőben" - Qui-Gon Jinn
 
"Blanc nem nyilatkozhatja a tévében: <felfüggesztettem a játékosokat egy meccsre, aztán slusszpassz, lépjünk túl ezen>. Semmi nem változik itt? Domenech teljhatalmúlag kezelte a csapatot. Ezt akarjuk újra? Világosan megüzentük Blanc-nak: Van egy programod, OK. Van egy stábod, OK. Te vagy a szövetségi kapitány, OK. De nem te vagy a főnök. Ez így logikus. Kell egy erős szövetségi hatalom". A szavak Bernard Saules-tól, az FFF Szövetségi Tanácsának oszlopos tagjától valók, eredetileg karcos mediterrán tájszólásban.
 
Nem árulunk zsákbamacskát, ha azt mondjuk, a francia labdarúgás tisztviselői erőteljesen politikai töltetű, az elődök szarát görcsösen kerülő döntéseket hoznak. Az újonnan megválasztott elnök, a 67 éves Fernand Duchaussoy a korábbi elnök, Jean-Pierre Escalettes 10 évvel ezelőtti alterego-ja, külsőt leszámítva: amatőrvilágból felkapaszkodott tanáremberek, akik 2005-ben is egymást követték az Amatőr Labdarúgó Liga élén. Őskövületek. A titkos szavazáson 20-ból 20 szavazatot bezsebelő új elnök első gondolata: "Laurent Blanc lesz a technikai vezető, én pedig egyszeruen a vezető". Szankciók, kedves uram? "Kellenek a szankciók, de különböző módozatai lehetnek. Felfüggesztés, közmunka, vagy gazdasági jellegűek, utóbbira a prémium-megvonás már jó példa volt". Később határozottan ellenezte a Ribéry-Benzema páros beválogatását, utóbbi kiderült, 50%-ban ez már bukó. Lesz ez 100% is. Preszítzst viszont nehezebb lesz csiholni, elég csak az Elzászon túlra nézni, ahol Karl-Heinz belemarkolt a zacsiba és haptákba állva kijelentette, hogy a Fegyelmi Bizottság elé márpedig ő nem engedi el Kaiser Franck-ot. Az ügynek biztosan lesz foganatja, addig továbbra is várják szeretettel Párizsban Evra, Toulalan, Abdial, Anelka és <dobpergés> Szemöldök mellett a vádlottak padján.
 
A tisztelet ennek ellenére Blanc-nal kölcsönös, kérdés, hogy ha hidegebb szelek fújnak sporteredményileg, mekkora lesz a turéshatár. Escalettes-nek ebbe tört bele a bicskája: döntéseihez hű, de sokszor kétértelműen fogalmazó, megjelenéseivel csendőrt játszani próbáló nagypapi szerepbe bújt. Dushaussoy finomabb politikai kvalitásokkal büszkélkedhet, meglátjuk miként lavírozik egy-egy köhögősebb selejtező után. Az FFF felépítésének különlegessége, hogy 3 főmufti alkotja mind az amatőr, mind a profi világ hierarchiájának csúcsát, és itt jön a barbatrükk: egyelőre csak egy ember került lefejezésre, a másik két személy (Jacques Lambert, ügyvezető igazgató, a 2016-os EB pályázat Lord Coe-ja és egy bizonyos Gérard Houllier, DTN*), akiknek szerepük volt abban, hogy Szemöldök 2008 után maradhatott, továbbra is jelen van, így a szkeptikusok egy bebetonozott status quo-t vizonálnak az elkövetkező évekre.
 
"S eljő az U19-esek gyozelme!" - Ismeretlen szerző
 
Ha van egy védjegy, amelyet a francia labdarúgás adott a világnak, az egyértelműen az utánpótlásképzés struktúrája. Ennek egyik közelmúltbéli bizonyítéka a német válogatott idei vágtája, melynek szeplőtelen fogantatásához hozzájárult Beckenbauer asztaldöngetése a '98-as horvát szopóroller után. A kudarcot követő napok, hetek során ujjal mutogattak Elzász innenső oldalára, példaértékűként megítélve, amit a '70-es évek óta építettek fel George Boulogne DTN-ségétől kiindulva. Az akkor kigondolt direktívák egyik legmerészebbje volt a klubok felszólítása saját utánpótlás-képző akadémiák létrehozására, ezzel olyan későbbi fellegvárakat felhúzva, mint a nantes-i, sochaux-i, auxerre-i, loreint-i vagy nancy-i egyesület; utóbbit mellesleg akkoriban az az Aldo Platini vezényelte, akinek kölyke már akkor kitűnt a tehetségek közül.
 
Hagymánk belsejének esszenciája az U19-es válogatott, mely hullámzó teljesítménnyel, de óriási szívvel küzdve zsebelte be az európa bajnoki címet, végérvényesen átadva a múltnak Lloris, Diaby, Gourcuff, Cabaye vagy Gouffran 2005-ös sikerét. A srácok 2,5 csoportmeccset, egy elődöntőt és döntőt húztak be, jöjjön időrendben az összes meccs, leszámítva az osztrák csoportmeccset, amit egy laza 5-0-val tudtak le.
 
Francia - Holland 4-1
 
Francia - Angol 1-1 
 
Francia - Horvát (elődöntő) 2-1  
 
Francia - Spanyol (döntő) 2-1
 
A Paul Smerecki által vezetett alakulat egyik jellegzetessége, hogy gerincét a lyon-i akadémia adja, köztük  már a nagy csapatban is bemutatkozott balhátvéd Kolodziejczak, a masszív középhátvéd Fauré, a Benzema-replika Tafer vagy a pályán mindenhol fellelhető és mellesleg meccshős Lacazette. A csapat nem szűkölködik légiósokból, melyek közül kívül Burj Dubajként emelkedik ki a Chelsea igazolásait majdnem másfél évre befagyasztó, a torna játékosává választott Gael Kakuta, de nem hagyható figyelmen kívül az arsenalos Coquelin és Sunu, a spanyol ligás Griezmann vagy a tornán 3 gólig jutó Bakambu, igaz, ő már sochaux-i nevelés. Önámítás lenne azt mondani „ők a holnap sztárjai”, hiszen ha minden tinédzser csillag a trendvonal mentén haldna a Delorean-nal a jövőbe, Le Tallec a Real Madrid csatára volna, Ben Saada ötödik éve gólkirály lenne a Lyon-nal, Faé, Faty, Yebda és Meghni francia válogatott melegítőben szállt volna ki a knysa-i buszból, Sinama-Pongolle pedig épp tegnap döntötte volna meg CéRoni átigazolási rekordját azzal, hogy maratoni tárgyalássorozat végén került az AC Milantól a Barcelona-hoz.
 
 
A srácok megmutatták, hogy tehetségesek, sőt, jövőre a VB-n bizonyíthatják, hogy étvágyuk csillapíthatatlan, de ahogy Président is mondta, egyelőre sem fizikailag, sem mentálisan nincsenek felkészülve a nagycsapatbeli szereplésre. Addig marad a Ligue 1 válogatott és a Szarkákhoz ujjbegyen siető Bernard Fa óriási gólja a norvégok ellen.
 
A francia labdarúgás hagymája tehát nagyvonalakban így néz ki 2010 tavaszán. Ha valaki könnyezne tőle, annak külön örülünk.

 

*DTN=Directeur Technique National, avagy nemzeti technikai igazgató, aki egyszerre felel a bírói tevékenységért és stratégiai irányvonalakat szab meg lentről építkezve egészen a válogatottak szintjéig.

A bejegyzés trackback címe:

https://allezlafrance.blog.hu/api/trackback/id/tr82220156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.17. 18:53:12

igen tartalmas, sok rétegű hagyma lett ez. gratula érte.

az u19esek pedig igen bizalom gerjesztőek, futnak, mint állat, gömbérzék ötös, passzolnak, érzik egymást.

én személy szerint örülök nekik, anelka-ék pedig elintézték, hogy a srácok könnyedén bejátszák magukat blanc csapatába, ma jött a hír, hogy ki mennyi meccsre int au revoir-t és análka vissza se néz. abidal pedig külön érdekes, egyrészt, mert megúszta, másrészt, mert szemüveges.

mégegyszer grat!!!

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.18. 11:01:14

Köszönöm szépen! Egészen hihetetlen mi folyik most is, minden nyilatkozat egyenlő egy kabaré-felvonással, de mindet azért nem posztolhatunk ugyebár. :)

Reméljük szebb jövő elé néz ez a válogatott, mert a jelene az istenért sem akar elmúlni...


süti beállítások módosítása