Kövess a Le Facebookon!

Kövess a Le Facebook-on!

Hirdetés

Lumière fivérek

Lumière fivérek
Watch videos at Vodpod and more of my videos

Friss topikok

  • szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: Zidane frank? Milyen frank név az, hogy zinedine? Valami afrikai bevándorló migráns ükunokája leh... (2018.07.15. 15:30) Kis múltidézés
  • pimpalini: @G_Norton: Úgy gondolom, hogy ez a francia csapat zsoldoscsapat. Bennün - tisztelet a kivételnek... (2012.07.02. 10:09) Jobb is
  • szanalmas: Erről a francia csapatról egy dolog fog eszembe jutni az Eb után, hogy semmi nem jut eszembe erről... (2012.06.24. 11:18) Spanyol-francia beharang
  • G_Norton: @beebeer: Az nekem mindegy, hogy vétlen volt-e, vagy sem, ha kapura menő lövésnél akadályozom a la... (2012.06.21. 14:29) Kakashere-pörkölt svéd módra
  • G_Norton: @pimpalini: Most is használták a széleket (Ribery és Ben Arfa nagyon csúnyán lehagyták a védőket),... (2012.06.19. 23:20) Hozni a kötelezőt

Címkék

Húsos fazék labdarúgó módra

2012.03.05. 12:04 - Integető hajbókoló lufiember

Címkék: hírek

Hogy hol is tart a világ ma, arra jó példa a Franciaországban egyre dagadó adóztatási botrány körüli vita. Rendhagyó módon elrugaszkodunk a Kék meztől és a francia trikolór alatt szerveződő fociközösség pénztárcájának mélyére nézünk.

Történet, twitter-kompatibilisen: Francois Hollande, a francia szocialista párt jelöltje kijelentette, hogy támogatja a gazdagok, köztük az élsportolók éves 1M euró feletti jövedelmének 75%-os megadóztatását.

A Ligue1-ben ez megközelítőleg 50 játékost érintene. A legtöbb érintett ördögért kiált, sokan már a francia klubok játékosállományának- értsd. tehetségek, értsd. jövőbeli sztárok, értsd. válogatott játékosok - kivándorlását vizionálják.

Az egyenlet persze sok elemű, politikailag demagógnak tűnik, de ha megnézzük a Franciaországban európai szinten is békafarpofa-szintű munkanélküliséget (9,4%), a közös teherviselés és mindenféle szocialisták szívének kedves elvek hangoztatása és gyakorlatba ültetése közel sem vállalhatatlan intézkedés. De ha elfogadjuk a Ligue1-elit kivándorlását és holnaptól nem Pastore, Maxwell és Alex szerződtetéseiről olvashatunk a kávé mellett, hanem M'Bia, Ayew és Jeunechamp Montpellier-ből való nyugdíjba vonulásáról, az miben fogja rontani a francia klubok esélyeit?

Egy francia apokalipszis vajon mennyiben vetné vissza a Bajnokok Ligájában sorszámot húzó, de a pulthoz soha nem kerülő Lyon, Lille és Marseille teljesítményét? Ha megnézzük, az utóbbi 10 év legjobb francia klubteljesítménye az azóta szinte porba temetett, sóval meghintett AS Monaco BL döntője 2004-ben. Azóta a szerencsés sorsolás közbenjárásával a Lyon egy elődöntőben találta magát a Bordeaux rovására. Teljesítmény szempontjából tehát a meglévő tojásokból sem tudnak egy világraszóló omlettet készíteni és nincs garancia arra, hogy a kevesebből rosszabb ízű lesz.

Aztán nézzük meg egy focista életútját: jobb esetben kamaszkorában felad mindent, tanulmányokat, otthont, barátokat és olyan körben nevelkedik tovább, ahol a mindennapok velejárója a folyamatos nyomásgyakorlás, fizikai igénybevétel, egészen 30-35-40 éves korig. Utána eldöntheti, hogy a bűvös 65-ig újraforgatja, amit addig elnyert, netán megül rajta. Az a bizonyos felső tízezer 50 a mostani trendek alapján az utóbbit szokta választani.

Anyagi következmény szempontjából becslések szerint az adóból befolyó összeg 200-300 millió euróra rúgna, ami nemhogy a francia költségvetés lyukainak pótlására, de egy bőpórus betömésére is épphogy elegendő. Vagy még arra sem.

Jobbra az elvek, balra a logika, középen az opportunista: hosszan lehetne elemezni megtérülés vagy méltányossági szempontból mennyire kedvező egy ilyen adó kivetése. A történetben a legérdekesebb, hogy a média attól a néhány hebegő futballistától hangos, akik már azzal fenyegetnek, hogy a Genfi-tó partjára mennek lakcímkártyát venni. Ilyen ez a francia lélek: büszke a sikerben, büszke a bajban.

A bejegyzés trackback címe:

https://allezlafrance.blog.hu/api/trackback/id/tr344290267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slovkowski 2012.03.05. 18:25:53

Múltkor épp ezt néztem a wikipédián, h minden francia teniszező Svájcban van bejelentve :)

Integető hajbókoló lufiember 2012.03.05. 19:01:55

@slovkowski:

...Meg a filmsztárok. Meg a rockerek. Delon és Hallyday, csak hogy a krémjét emeljük ki :)


süti beállítások módosítása